Categories
Boganmeldelse Karriere Kommunikation Ledelse Netværk

Influenter – Når mennesker er medier

Forfatter: Katrine Thielke og Henriette Rald

Jeg blev så spændt da jeg kunne få lov til at læse og anmelde denne bog. Det, der optager mig allermest, er kreativt kommunikationsarbejde. Dertil optager både kommunikationsfaget og de emner der er oppe i tiden lige nu lige så meget, herunder AI og kommunikation på sociale medier. Jeg har endda interviewet et par nuværende influenter som kommer med i en kommende udgave af magasinet, Karrieren – begge influenter arbejder med influencer marketing indenfor hvert sit felt og aldersgruppe.

Siden jeg også til dagligt arbejder med kommunikation, frivillige og foreningslivet, da det jo er foreninger vi arbejder med, læser jeg bogen med både kommunikationsfaglighed og mit arbejde for øje.

Sideløbende med læsning bogen (typisk mig at læse et par stykker samtidigt, som jeg skifter i mellem), Gør frivilligt arbejde samfundet bedre, hvor der ses en nedgang i det frivillige foreningsliv, måske pga. pandemien, men alligevel en vilje om at ville foreningslivet i samfundet både for fællesskabet og erfaringen på CV’et. Det er der også noget om i den sektion der handler om frivilliginfluenter.

De frivillige influenter er enormt værdifulde fordi de frivilligt bidrager med kommunikation omkring foreningen/ organisationen omend det er en mindre eller stor en af slagsen – tillige er dette ekstraværdifuldt for de mindre foreninger i og med de mindre som regel har mindre kapital at handle med når det omhandler kommunikation. De, der gør det er nogle der virkelig brænder for sagen og er personligt involveret. Hvorimod interessenter er svære at gøre interesserede i at agere influenter, da de er længere væk fra organisationen og dermed ikke i så stor grad føler at de behøver at gøre noget.

Tilbage til hele bogen, Influenter – når mennesker er medier. Bogen indeholder samtlige modeller der er visuelle eksempler på hvordan de 7 forskellige influenter arbejder og agerer på sociale medier, samt hvordan man kan samarbejde med dem. Der findes 7 forskellige i denne bog, som er følgende:

  1. Kommercielle influenter
  2. Medarbejderinfluenter
  3. Direktøren på sociale medier
  4. Frivillige som influenter
  5. Agendasættere
  6. Interessenter som influenter 
  7. Selvfluenter

Jeg må indrømme at det godt nok er længe siden jeg har lavet så mange notater ud fra en bog som under læsning af denne (Det er altså positivt!). Det minder mig om dengang jeg skulle skrive projekter under kandidaten. Og det giver rigtig god mening, fordi forfatteren beskriver selv i bogen at den er skabt til kommunikatørens samarbejde med eksterne influenter, til studerende under videreuddannelse, efteruddannelse eller de der vil have et fagligt løft (f.eks. mig). Jeg synes virkelig jeg har lært meget af at læse denne bog. Jeg har haft lyst til at dykke mere i influencer marketing længe, men har ikke helt vidst hvor jeg skulle begive mig hen som start – der synes jeg denne bog har været rigtig god. Desuden synes jeg det er en god håndbog hvor man kan slå op på de sider man har behov for når man har behov for dem – Og det er jeg, hvis man kender mig, rigtig meget fan af! 👍🏻

Det er ikke nogen hemmelighed at jeg synes denne bog generelt set er helt fantastisk og omfavner alt det relevante omkring influentarbejdet sammen med kommunikatøren, så synes jeg også at kapitlerne omhandlende netværkskommunikation og frivilliginfluenterne er helt vildt spændende. Givet min erfaring og nuværende stilling er det jo helt naturligt, og derfor har jeg også tidligere i denne anmeldelse kort omtalt den anden bog jeg også har læst for nyligt.

Med min baggrund i at netværke, er det jo et kæmpe plus at læse om det i denne bog. Ydermere dukker netværk og netværksinfluenterne løbende op i flere af kapitlerne, inkl. indspirerende personer som jeg også både har mødt, interviewet og skrevet om i magasinerne, Netværkeren, i sin tid.

Med faglige kommunikationsøjne og et blik ind i mit nuværende arbejde, hvor vi selvfølgelig også arbejder med synliggørelse af virksomheden. Influenter har indflydelse – det kan man gætte sig frem til ved navnet. Men de skaber også troværdighed. Det viser sig i eksemplerne som beskriver hvordan de traditionelle medier har lav interaktion mens influenter har en høj interaktion. Der er stor forskel på de to, og hvis man drager eksemplet med de frivillige organisationer hvor kommunikationen skete gennem medlemsblade, breve, møder, lokale aviser, frivillige og medlemmers netværk, ser man i dag at kommunikationen i høj grad sker gennem sociale medier enten i stedet eller derudover. Det er ikke kun fordi det er billigere. Kommunikationen i det digitale rum er i højere grad forstærket af den spejlende mulighed der sker via mødet med influenterne på de sociale medier. Man føler man kender dem. Man behøver ikke at kende dem personligt, når man kan spejle sig i dem nemt og hurtigt digitalt.

Jeg vil i hvert fald i gang med at udarbejde min egen plan, struktur og se nærmere på hvordan en strategi kan sammensættes for os som virksomhed, for de enkelte medarbejdere som influentpotentialer og mig selv som både medarbejder- og selvinfluent.